Acne wat te doen?

Acne is een benaming voor een huid die veel onstekingen(pustels en papels) mee-eters en andere onzuiverheden heeft. Denk hierbij aan acne vulgaris. Dit kan op verschillende plekken van het lichaam tot uiting komen. Denk hierbij aan gezicht, borst, schouders en rug. Vervelend is dit zeker! Er zijn meerdere oorzaken waardoor dit door geactiveerd wordt en is bij iedereen anders! Hieronder zet ik verschillende oorzaken die acne kunnen triggeren.

Voeding

Acne kan veroorzaakt worden door verkeerde voeding of misschien wel een voedingsallergie. Vaak is dit ook gerelateerd aan darmen. Heb jij snel last van je darmen? Dan kan dit effect hebben op je acne. Dan is het belangrijk om te kijken waar jouw darmen op reageren. De voedingsstoffen die vaak invloed hebben op acne zijn bijvoorbeeld:

 • Lactose houdende producten of koemelk 
 • Varkensvlees 
 • Voedingsstoffen met veel hormonen (denk aan soya) 
 • Hoge eiwitconcentraties (zoals eiwitshakes) 
 • Kruidig/pittig eten

Ga je aan de gang om te kijken waar je op reageert? Doe dit dan stap voor stap en langdurig. Het lichaam heeft een aantal weken tot maanden nodig om te resetten.

Hormonaal (Acne door hormonen)

Ben jij veranderd van anti-conceptie, ben je zwanger of ga je richting de pubertijd of de overgang? Dan is de hormoonspiegel uit balans. Alles wat te maken heeft met hormonale schommelingen kan effect hebben op acne. 


Welke pil werkt goed op acne? De anticonceptie wil die vaak goed helpt tegen acne is de Yasmin pil en is te vergelijken met de Diane pil light. Uit ervaring zijn wij dat de acne hierbij minder word. 

Huidverzorging

Bij gebruik van verkeerde huidverzorging kan het zijn dan jouw huid uit balans raakt. Denk hierbij aan te ‘vette’ producten of minerale olien (Liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil,paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil) of juist teveel uitdrogende ingrediënten zoals acne huidproducten met Alcohol.

Zelfbesmetting

Dit zien wij vaak bij tieners of mensen die veel met hun handen in het gezicht zitten. Denk hierbij aan steunen met de hand onder het gezicht, aan de huid pulken en voelen. Aan je handen zitten veel bacteriën. Als deze een langere tijd in aanraking komen met de huid kan dit een reactie uitlokken op de huid en zullen onzuiverheden op deze plekken meer aanwezig zijn. Als pukkels en korstjes opengekrabd worden kunnen er (acne) littekens ontstaan. 

Welke behandelingen zijn geschikt voor acne? 

Wij maken bij elke acne huid een huidscan (link) om te kijken waar de acne vandaan komt en waar het meeste talg opgehoopt zit op het gezicht. Hierbij kunnen we alles in kaart brengen en een duidelijk advies geven. Aan de hand daarvan starten we een behandeling. Dit kan een basis behandeling zijn met milde producten waarbij we de onzuiverheden verwijderen of een peeling op basis van salicylzuur om je huid intensiever te reinigen en te vernieuwen. Dit doen we met de merken Image skincare en Medik8 die hierop werken.

 • Teen acne facial (link facial) 
 • Acne lift I-Peel 
 • Litteken behandeling met Dermapen/microneedling (link dermapen)

Declareren bij de zorgverzekering

Alle acne en acnelitteken gerelateerde behandelingen kunnen gedeclareerd worden bij de zorgverzekering mits dit in de polis is opgenomen. Aanvullende verzekeringen zullen dit doorgaans vergoeden maar zal eerst zelf betaald moeten worden en kan dezelfde dag nog ingediend worden bij de zorgverzekering. Hier zie jij welke zorgverzekering acnevergoeding heeft (link). Ook zie je in de polis wat de voorwaarden zijn van een acne behandeling en of er een doorverwijzing nodig is van de huisarts of dermatoloog.

Wat is het verschil tussen acne producten?

Dit zijn producten die speciaal voor de acne huid zijn ontwikkeld. Er is een groot verschil met de producten die je bij de drogist, parfumerie of warenhuis koopt of een product bij ons in de Store. Dit heeft te maken met de concentratie aan ingrediënten in skincare. De producten die wij adviseren gaan onder begeleiding en de producten behoren tot cosmeteuticals. Dit houdt in dat deze ingrediënten dieper door de huid dringen en de huidcel en functie mag veranderen en daardoor huidverbetering kan creëren. Dit in tegenstelling tot de producten die je in de ‘normale’ winkel koopt die dit helaas niet mogen ivm regel en wetgeving naar de consument.

Wat voor huidverzorging is het meest geschikt?

Dit is per huid anders. Belangrijk is dat er een duidelijk stappenplan wordt gemaakt wat bij jouw huid past. Denk hierbij aan een 3-stappenplan. Balans staat centraal en de producten moeten goed afgestemd worden wil je het juiste resultaat bereiken. De producten die wij doorgaans adviseren bij acne zijn:

Acne reingers

 • Ormedic balancing cleanser (link) 
 • Clear cell clarifying cleanser (link 
 • Pore cleanse gel intense (link)

Acne dagcremes

 • Prevention matte moisturiser SPF 32 (link) 
 • Clear cell magnifying moisturiser (link) 
 • Breakout defence + age repair (link)

Acne nachtcreme's

 • Vital C hydrating serum (link) 
 • Ormedic balance peptide creme (link) 
 • pore refining moisturizer (link)

Zijn behandelingen en skincare niet doeltreffend?

Dan adviseren wij een bezoekje aan de Holland Health Clinic (Deze arts komt bij ons op locatie) om een allergie test te laten doen of naar onze Dermatoloog die medicatie voor kan schrijven (denk aan antibiotica of roaccutane). 

Acne littekens

Acne kan kleine en grote ernstige littekens achterlaten. Dit kun je behandelen met de Dermapen/Microneedling behandeling (link) behandelen en eventueel thuis je huid behandelen met de dermaroller tegen de acne littekens. Door deze methode zal de huid zich gaan vernieuwen. Collageen en elastine wordt hierbij gestimuleerd en dieper gelegen problemen zoals de acne littekens zullen hierdoor verminderen. Ook producten die salicylzuur en glycolzuur bevatten kunnen de huid verbeteren. Dit kan in de vorm van peelings gedaan worden maar ook producten die je thuis kan gebruiken om je huid te vernieuwen en op lichte oneffenheden te weterken. Heb jij acnecreme’s gekregen van de huisarts of dermatoloog? Dan kan de eerst littekenbehandeling gedaan worden na 2-4 weken.

Acne op het lichaam

Acne op rug en borst komt vaak voor onder mannen en de oorzaak zijn vaak hormonale verstoringen. Denk hierbij aan pubertijd bijvoorbeeld of soms voeding. Producten die hiervoor helpen zijn producten die huid sneller vernieuwen en dat doen we bijvoorbeeld met acnehuidverzorging met salicylzuur. Deze producten kunnen eventueel ook voor het gezicht gebruikt worden.

 • Clear cell Clarifying cleanser (link) 
 • Clear cell Clarifying lotion (link) deze wordt ook gebruikt als spottreatment (link spottreatment gezicht)

Do's en Don'ts

Do's:

 • Hydrateren doe je met producten op waterbasis. 
 • Exfolieer je huid 1-2 per week met salicylzuur, gebruik geen scrub!Dit maakt je huid alleen maar kapot. 
 • Gebruik olievrije make-up producten zoals een medische foundation die je WELonbeperkt mag aanbrengen. Door een kleine druppel van de Flawless I-conceal (link) door je moisturizer te mengen kun je een bb cream effect creëren. Foundations waar vaak wel olie in zit zijn bijvoorbeeld Mac foundation, Estee Lauder en Clinique. 

Don'ts:

Gebruik geen crèmes met (minerale) oliën (Liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil,paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil)

 • Ga niet zelf je pukkels uitknijpen. Dit geeft wonden maar ook littekens. 
 • Gebruik geen producten met alcohol. Dit droogt je huid uit en brengt je huid uit balans. 
 • Vermijd reingingsborstels of dermarollers, deze zullen de bacteriën verspreiden. 

Maak snel een afspraak