Acne wat te doen?

Acne, wat te doen!?Acne is de benaming voor een huid die veel ontstekingen (pustels en papels) mee-eters en andere onzuiverheden heeft. Denk hierbij aan acne vulgaris. Dit kan op verschillende plekken van het lichaam tot uiting komen. Denk hierbij aan gezicht, borst, schouders en rug. Vervelend is dit zeker! Er zijn meerdere oorzaken waardoor dit geactiveerd wordt en het is bij iedereen anders! Hieronder zet ik de verschillende oorzaken die acne kunnen triggeren. 


Voeding: 


Acne kan veroorzaakt worden door verkeerde voeding of misschien wel door een voedingsallergie. Vaak is dit ook gerelateerd aan de darmen. Heb jij snel last van je darmen? Dan kan dit effect hebben op je acne. Dan is het belangrijk om te kijken waar jouw darmen op reageren. De voedingsstoffen die vaak invloed hebben op acne zijn bijvoorbeeld: 

-  Lactose houdende producten of koemelk 

-  VarkensvleesVoedingsstoffen met veel hormonen (denk aan soya) 

-  Hoge eiwitconcentraties (zoals eiwitshakes)Kruidig/pittig eten 


Ga je aan de gang om te kijken waar je op reageert? Doe dit dan stap voor stap en langdurig. Het lichaam heeft een aantal weken tot maanden nodig om zich te resetten.


Hormonaal 

Ben jij veranderd van anti-conceptie, ben je zwanger of ga je richting de pubertijd of de overgang? Dan is de hormoonspiegel uit balans. Alles wat te maken heeft met hormonale schommelingen kan effect hebben op acne.Welke pil werkt goed op acne? De anticonceptie wil die vaak goed helpt tegen acne is de Yasmin pil en is te vergelijken met de Diane pil light. Uit ervaring weten wij dat de acne hierbij minder wordt. 


Huidverzorging 

Bij gebruik van verkeerde huidverzorging kan het zijn dan jouw huid uit balans raakt. Denk hierbij aan te ‘vette’ producten of minerale oliën (Liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil,paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil) of juist teveel uitdrogende ingrediënten zoals acne huidproducten met alcohol.  


Zelfbesmetting 

Dit zien wij vaak bij tieners of mensen die veel met hun handen in het gezicht zitten. Denk hierbij aan steunen met de hand onder het gezicht of aan de huid pulken en voelen. Aan je handen zitten veel bacteriën. Als deze een langere tijd in aanraking komen met de huid kan dit een reactie uitlokken op de huid en zullen onzuiverheden op deze plekken meer aanwezig zijn. Als pukkels en korstjes opengekrabd worden kunnen er (acne) littekens ontstaan. 


Welke behandelingen zijn geschikt voor acne? 

Wij maken bij elke acne huid een huidscan om te kijken waar de acne vandaan komt en waar het meeste talg opgehoopt zit in het gezicht. Hierbij kunnen we alles in kaart brengen en een duidelijk advies geven. Aan de hand daarvan starten we een behandeling. Dit kan een basis behandeling zijn met milde producten waarbij we de onzuiverheden verwijderen of een peeling gebruiken op basis van salicylzuur om je huid intensiever te reinigen en te vernieuwen. De merken die we hiervoor gebruiken zijn Image Skincare en Medik8 omdat zij een lijn hebben die perfect aansluit op de acne huid.

Teen acne facial 

Acne lift I-Peel

- Litteken behandeling met Dermapen/Microneedling 


Declareren bij de zorgverzekering 

Alle acne en acne littekens gerelateerde behandelingen kunnen gedeclareerd worden bij de zorgverzekering mits dit in de polis is opgenomen. Aanvullende verzekeringen zullen dit doorgaans vergoeden maar zal eerst zelf betaald moeten worden en kan dezelfde dag nog ingediend worden bij de zorgverzekeraar. Hier zie jij welke zorgverzekeraars acne vergoeden (link). Ook zie je in de polis wat de voorwaarden zijn van een acne behandeling en of er een doorverwijzing nodig is van de huisarts of dermatoloog.


Wat is het verschil tussen de acne producten? 

Dit zijn producten die speciaal voor de acne huid zijn ontwikkeld. Er is een groot verschil met de producten die je bij de drogist, parfumerie of een warenhuis koopt of een product bij ons in de store. Dit heeft te maken met de concentratie aan ingrediënten in de skincare. De producten die wij adviseren gaan onder begeleiding en deze producten behoren tot de cosmeceuticals. Dit houdt in dat deze ingrediënten dieper door de huidlagen dringen en de huidcel en functie mag veranderen en daardoor huidverbetering kan creëren. Dit in tegenstelling tot de producten die je in de ‘normale’ winkel koopt die dit helaas niet mogen ivm regels en wetgeving naar de consument. 


Wat voor huidverzorging is het meest geschikt? 

Dit is per huid anders. Belangrijk is dat er een duidelijk stappenplan wordt gemaakt wat bij jouw huid past. Denk hierbij aan een 3-stappenplan. Balans staat centraal en de producten moeten goed afgestemd worden, wil je het juiste resultaat bereiken. De producten die wij doorgaans adviseren bij acne zijn: 


Acne reingers 

Ormedic balancing cleanser  

Clear cell clarifying cleanser 

Pore cleanse gel intense 


Acne dagcremes 

Prevention matte moisturiser SPF 32 

Clear cell mattifying moisturiser 

Breakout defence + age repair 


Acne nachtcreme’s 

Vital C hydrating serum 

Ormedic balance peptide creme 

Pore refining moisturizer 


Zijn behandelingen en skincare niet doeltreffend?Dan adviseren wij een bezoekje aan de Holland Health Clinic (deze arts komt bij ons op locatie). Zo kun je onder andere een een allergie test laten doen of een bezoekje brengen aan de dermatoloog die medicatie voor kan schrijven (denk aan antibiotica of roaccutane).  


Acne littekens 

Acne kan kleine en grote ernstige littekens achterlaten. Dit kun je behandelen met de Dermapen/Microneedling behandeling en eventueel thuis je huid behandelen met de dermaroller tegen de acne littekens. Door deze methode zal de huid zich gaan vernieuwen. Collageen en elastine worden hierbij gestimuleerd en dieper gelegen problemen zoals acne littekens zullen hierdoor verminderen. Ook producten die salicylzuur en glycolzuur bevatten kunnen de huid verbeteren. Dit kan in de vorm van peelings gedaan worden maar ook door het gebruik van thuisproducten die de huid vernieuwen en op lichte oneffenheden werken. Heb jij acne crème’s gekregen van de huisarts of dermatoloog? Dan kan de eerst littekenbehandeling gedaan worden na 2-4 weken. 


Acne op het lichaam 

Acne op de rug en borst komen meestal voor bij mannen en de oorzaak hiervan zijn vaak hormonale verstoringen. Denk hierbij aan de pubertijd of soms door voeding. Producten die hiervoor helpen zijn producten die de huid sneller vernieuwen en dat doen we bijvoorbeeld met acne huidverzorging die salicylzuur bevat. Deze producten kunnen eventueel ook voor het gezicht gebruikt worden. 

 - Clear cell Clarifying cleanser

- Clear cell Clarifying lotion deze wordt ook gebruikt als spottreatment 


Do’s en don’tsDo’s 

- Hydrateren doe je met producten op waterbasis. 

- Exfolieer je huid 1-2 per week met salicylzuur, gebruik geen scrub!Dit maakt je huid alleen maar kapot. 

- Gebruik olievrije make-up producten zoals een medische foundation die je WELonbeperkt mag aanbrengen. Door een kleine druppel van de Flawless I-conceal door je moisturizer te mengen kun je een bb cream effect creëren. Foundations waar vaak wel olie in zit zijn bijvoorbeeld Mac foundation, Estee Lauder en Clinique. 


Don’ts 

Gebruik geen crèmes met (minerale) oliën (Liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil,paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil) 

- Ga niet zelf je pukkels uitknijpen. Dit geeft wonden maar ook littekens.Gebruik geen producten met alcohol. Dit droogt je huid uit en brengt je huid uit balans. 

- Vermijd reinigingsborstels of dermarollers, deze zullen de bacteriën verspreiden.  


Wil jij graag een afspraak maken? Dat kan online. Klik hieronder op de button en kies jouw moment uit.

BIAB Nagels - Wat Is Het En Wat Doet Het
BIAB Nagels - Wat is het en wat doet het?...
Stay at home facials - Geef jezelf een gezichtsbehandeling
HOME PEEL   Binnen blijven kan even wennen zijn. Wat...
Dit is het effect van zuivel op de huid!
Wat zijn de effecten van zuivel op de huid? Is zuivel wel...