Dit is het effect van zuivel op de huid!

ZUIVEL EN DE HUID

Is het wel of niet goed voor je huid? 
Er zijn verschillende meningen over of melk een veroorzaker is van acne of acne gerelateerde klachten. Doktoren zeggen vaak dat melk acne niet kan veroorzaken, omdat onderzoek het niet duidelijk maakt. Huidtherapeuten zeggen dat vaak van wel, omdat zij zien wat voor effect melk (of melk gerelateerde producten) kan hebben op de huid. Wij leggen jouw uit wat er nou precies gebeurt als jij melk inneemt. 

Er is wel dergelijk een relatie tussen zuivel en acne
Verschillende onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat er een verband bestaat tussen de consumptie van zuivel en de ernst van acneklachten. Zo blijken tieners met acne meer melkproducten te gebruiken dan tieners zonder puistjes – dat verband is bij zowel jongens als meisjes gevonden.Maar een duidelijke conclusie of eindoordeel uit de onderzoeken is er nooit geweest. Waardoor het antwoord op de vraag ‘Veroorzaakt melk acne of acne gerelateerde klachten?’ niet bestempeld kan worden met een klinkklare ja of nee. Wat we wel weten is dat er allerlei hormonen en stoffen in melk zitten die acne of acne gerelateerde klachten kan triggeren. 


Hormonen 
In zuivel zitten heel veel hormonen. Je moet je voorstellen dat melk van een koe gemaakt wordt voor een kalf en eigenlijk niet voor de mens. De melk bevat erg veel groeihormonen. Denk aan hormonen zoals oestrogenen, progesteron en androgenen (testosteron). Er is veel onderzoek gedaan naar deze hormonen en acne. Uit onderzoek is gebleken dat testosteron acne veroorzaakt. Verder kunnen de andere hormonen er voor zorgen dat jouw huid meer talg gaat produceren. 

Daarnaast bevatten zuivelproducten stoffen die in je lichaam zorgen voor een stijging van de insulinespiegel. Melk bevat het stofje IGF-1, wat een insuline-achtige groeifactor is. Die stoffen worden in verband gebracht met de vorming van puistjes. 

Bovendien hebben veel mensen last van lactose allergie of intolerantie. Dat ontstaat zich in de darmwand en dit kan er voor zorgen dat je lichaam een allergie reactie aanmaakt. Deze allergie reactie kan ook weer acne veroorzaken.   

Wat gebeurt er met de huid als je melk inneemt? 
Hormoonachtige stoffen kunnen er dus direct voor zorgen dat je een verhoogde talgproductie krijgt. De hormonen kunnen de acne triggeren of zelfs verergeren. Daarnaast zorgt de stof IGF-1 (groeifactor voor kalfje) voor verhoging van het insulinespiegel. Deze stijging zorgt voor aanmaak van talg, maar ook voor snellere groeitempo van de huidcellen. Deze huidcellen zullen daardoor eerder afsterven. Er zal een ophoping van dode huidcellen ontstaan. En zoals we weten zorgt de ophoping van dode huidcellen van verstopping van de poriën. Al deze processen dragen uiteindelijk samen bij aan de vorming van puistjes.  Acne wordt namelijk veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder een verhoogde talgproductie, verstopte poriën en een ontstekingsreactie in de talgklieren en haarfollikels. Heb jij hier last van? Wij zetten hier alle producten voor je op een rijtje die je hier voor kunt gebruiken. 

Allergie voor melk 
Als je een allergie of intolerantie hebt voor melk of melk gerelateerde producten, dan ontstaat zich dit in de darmwand. Het heeft te maken met de hormonen die in melk zitten. Door de allergie reactie op lactose beschadigt je darmwand. Hierbij krijg je een lekkende darmwand. Je darmwand is stuk en alle hormonen en bacteriën komen daardoor in de bloedbaan terecht. Wanneer dat gebeurt, kunnen er heftige huidproblemen ontstaan. Denk aan acne, psoriasis of eczeem. 

Welke melk kan je wel drinken? 
Sojamelk is net zo slecht als normale melk. Er zit namelijk heel veel fyto oestrogeen in en dat ziet jouw lichaam als jouw eigen vrouwelijke hormoon. Sojamelk kan dus ook een hormonale disbalans veroorzaken in jouw lichaam. Daarom is het belangrijk dat je sojamelk ook laat staan! 

Goede vervangers zijn:
- Amandelmelk

- Havermelk

- Kokosyoghurt. 


Amandelmelk bevatten wel suikers, maar hebben geen effect op de ontwikkeling van acne. 


Het advies 

Wil jij testen of jouw acne veroorzaakt wordt door melkproducten of vermoed je dat melk de oorzaak is van jouw huidprobleem? Stop dan minimaal 2 tot 3 maanden met het nemen van melkproducten. Zo kan jouw hormoonhuishouding weer de tijd krijgen om helemaal in balans te komen. Bij een kortere periode kan het zijn dat jouw hormonen nog niet in balans zijn gekomen. Verder kan je ook een HEALTH CHECK laten doen bij ons. 


Mocht je een intolerantie hebben dan kan de darmwand zich ook herstellen in de 2 maanden.Belangrijk om te weten is dat als zuivel niet de oorzaak is van jouw huidprobleem, dat jij geen resultaat gaat zien Als zuivel niet het probleem is dan zie je geen resultaat hier mee.Vervang jouw melk door amandelmelk, havermelk of kokosyoghurt. Vergeet niet meer groentes en/of fruit te eten om hier je eiwitten uit te halen! 


Daarnaast is het goed om eens in de 4 tot 5 weken je huid goed te laten uitreinigen om onzuiverheden en ontstekingen tegen te gaan. Deze behandelingen zijn goed voor je huid als je last heb van acne gerelateerde klachten door melk:

- Signature peeling 

- Teen acne facial

- Signature facial


Coagulatie
Co-a-gu-la-tie Al een paar jaar heb ik van die kleine adertjes (spinnetjes) op mijn benen. Ik baal er best van,...
BIAB Nagels - Wat Is Het En Wat Doet Het
BIAB Nagels - Wat is het en wat doet het? Waar staat BIAB voor? BIAB (staat voor Builder In A...
Dit is het effect van zuivel op de huid!
Wat zijn de effecten van zuivel op de huid? Is zuivel wel of niet goed voor je huid?  Er zijn verschillende meningen...
Coagulatie
Co-a-gu-la-tie Al een paar jaar heb ik van die kleine...
BIAB Nagels - Wat Is Het En Wat Doet Het
BIAB Nagels - Wat is het en wat doet het?...
Dit is het effect van zuivel op de huid!
Wat zijn de effecten van zuivel op de huid? Is zuivel wel...